Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

"Een praktisch hulpmiddel welke schematisch het samenspel duidelijk maakt tussen verschillende schijven in de organisatie"

Door de groeiende druk en zorgen om de toekomst volstaan bescheiden aanpassingen niet langer om de continuïteit te waarborgen in de langdurige zorg. Op 1 februari 2024 daagde Fizi & Bince de zorgfinancials van de VVT-sector uit om gezamenlijk de diepte in te gaan over cruciale vragen rondom fundamentele veranderingen.

TERUGBLIK VVT EVENT

We blikken terug op een zoektocht naar de rol van de moderne zorgfinancial, die op het punt staat om de traditionele grenzen van zijn functie te doorbreken. Niet langer beperkt tot cijfers en spreadsheets, wordt van hen verwacht dat ze als bruggenbouwers optreden tussen financiële data en operationele realiteit. Hoe doe je dat?

BI-CHECKLIST
De checklist helpt de moderne zorgfinancial om te transformeren. De deelnemers bespraken in de workshop 'Transformatie is een samenwerking tussen techniek en de mens' de verschillende componenten in de praktijk, met de boom als metafoor. Wanneer er geen samenwerking is tussen de techniek en de mens, ontbreekt de synergie tussen data, processen en applicaties. Groei blijft dan achterwege. Om dit te veranderen adviseren wij om als zorgfinancial de regie te pakken en als sleutelfiguur te fungeren tussen de verschillende domeinen.

Het sparren over de dagelijkse praktijk en de wenselijke toekomst bracht de knelpunten mooi in beeld. De verschillen in de groep bleken groot. Daar waar de ene organisatie aangeeft eerst het fundament op orde te moeten brengen, heeft de ander het hele lijstje al afgevinkt.

LOS ZAND
Door het uitwisselen van de verschillende werk- en zienswijzen, kwamen er interessante gesprekken op gang. "Wij hebben het hele lijstje in het verleden afgevinkt, maar borgen het vervolgens niet goed", zegt iemand uit de zaal. De controller legt uit dat er aan het begin van het BI-project een aantal mensen van buitenaf zijn ingevlogen die alles hebben ingericht. "Nu zijn deze mensen weg en ontbreekt het aan expertise in de eigen organisatie om het te onderhouden."

De reactie bevestigd dat deze checklist regelmatig opnieuw onder de loep genomen moet worden. Staan de vinkjes er nog terecht? Is de infrastructuur een stevig fundament of misschien los zand? Om valide inzichten te kunnen rapporteren moet er een eenheid van taal gesproken worden in de hele organisatie. De zorgfinancial kan hier de lead nemen en daarmee, niet alleen op financieel vlak, het geweten van de organisatie worden. Dit vergt eigenaarschap van alle medewerkers in de organisatie, waarbij de financial niet alles zelf hoeft te weten. Door elkaar op te zoeken, kennis te delen en informatie uit te wisselen, wordt BI een gezamenlijk (groei)proces.

KENNISMAKEN & DELEN
Naast deze workshop werden er nog twee workshops aangeboden in het prachtige Kasteel Groenveld in Baarn. Na de gezamenlijke aftrap met toekomstonderzoeker Peter Joosten konden de deelnemers kiezen welke van de drie hun voorkeur had. Fizi schreef een mooi artikel over deze inspirerende middag.

Het volgende Fizi event in samenwerking met Bince is op 4 april van 15.00 - 17.30 uur in Assen. Deze bijeenkomst staat in het teken van Data-uitwisseling met KIK-V. Wil je graag weten hoe het KIK-V programma jou kan helpen met het optimaliseren van de uitwisseling van keteninformatie? Geef je dan op.

De door ons georganiseerde events, workshops en webinars staan altijd in het teken van kennismaken, kennis delen, leren en elkaar inspireren. Dit keer gebruikten wij daarvoor onze nieuw ontwikkelde tool: de BI-Checklist. Een praktisch hulpmiddel welke schematisch het samenspel duidelijk maakt tussen verschillende schijven in de organisatie. Het bleek een goed middel om met elkaar in gesprek te gaan. Ook dit delen we graag!